Kezdőoldal arrow Anatómiai ismeretek
2018.04.21 [07:38]
DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
A fog anatómiája

A fog részei, ínygyulladás, rossz lehelet


Csontos képződmények, amelyek alapvető feladata a táplálék feldarabolása, megőrlése. A fogak szabadon álló, látható részét – amely benyúlik a szájüregbe – koronának, középső – a fogíny által fedett – részét a fog nyakának, az alsó – a felső állcsont és az állkapocs fogmedreibe beékelt részét pedig gyökérnek nevezzük.

Tovább...
 
A szájüreg

A szájüreg, ínygyulladás, rossz lehelet

A szájüreg két részből áll: a fogsorokon belül elhelyezkedő tulajdonképpeni szájüregre (cavun oris proprium) – ezen belül mozog a nyelv -, és egy másik kisebb üregre az előcsarnokra (vetibulum oris) – osztható, amely a fogsorokon kívül, azok, valamint az ajkak és a jobb és bal pofa között található.
Tovább...
 
A száj nyálmirigyei

A szájba három pár különböző nyálmirigy (glandulae oris)nyílik, melyek savós, nyákos, illetve vegyes típusú váladékot termelnek.


Tovább...
 
A nyál

A nyál az első emésztőnedv, amivel a táplálék érintkezik. A nyálmirigyek termelik, és kivezető csövükön keresztül a szájüregbe ürítik. A nyálmirigyek egyike hígabb, vízszerű, „savós”, a másik része sűrű, tapadó, „nyákos” nyálat termel.

Tovább...
 
A száj vegytana

Pontosan követhető a szájban a savképződés hatása a fogakra. A helyes és helytelen étkezési szokásokkal párhuzamosan változik(változhat) egész nap a szájban a vegyhatás - pH-érték - a foglepedékben.

Tovább...
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: