DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
Hidak

A híd olyan fogpótlás, amellyel a hiányt pótló műfogakat a maradék fogakra, gyökerekre vagy az azokat helyettesítő implantátumokra (beépített fogak) rögzítjük. A hidak rágóértéke és élettartama függ attól, hogy milyen állapotban vannak a pillérfogak, mennyire szilárdan rögzülnek , mennyi és milyen alakú gyökerük van illetve milyen az íny állapota.

A legteherbíróbb fogak a hármasok és hatosok, a legkevésbé a kettesek és a nyolcasok. A híd ugyanolyan anyagokból készülhet, mint a korona.


Hogyan készül a fogpótlás ?Az anamnézis felvétel és szájvizsgálat után a fog előkészítése következik. A csiszolást folyamatos vízhűtésben végzik és élő fog esetén mindig ajánlatos érzéstelenítést alkalmazni.

A lecsiszolt fogról (csonkról) másolatot, úgynevezett lenyomatot készítenek. Ezután következik a harapásvétel. Felpuhított, hasábra összegöngyölt viaszba kell a betegnek összecsukni a száját, majd hidegvízzel lehűtik és óvatosan kiveszik a szájból. Ha szükséges, a csonkokat ecseteléssel vagy ideiglenes koronával védik a pótlás elkészültéig a külső hatásoktól.


Az utolsó, de egyik legfontosabb mozzanat a színválasztás. Ez mindig a beteg jelenlétében és közreműködésével és kívánságainak figyelembe vételével történik. Sokféle színből választhatunk, de mindig az adott szájba keresik, mert a többitől eltérő, túl fehér szín nem szépséget, hanem feltűnést fog eredményezni.
Ezután a fogtechnikus elkészíti a pótlást. Nagyon érzékeny csonk esetén a leszárítás előtt érzéstelenítik a fogat. A ragasztóanyag megszilárdulása után eltávolítják a maradványokat és ellenőrizzük a harapást.
A fix pótlások tisztítására legalább olyan gondot kell fordítani, mint saját fogainkra! Ezzel meghosszabbíthatjuk élettartamukat, illetve megelőzhetjük az ínygyulladást. A fogpótlást és az íny közé került ételmaradékok csak speciális fogtisztító segédeszközökkel távolíthatók el, amelyek nagyobb patikákban, illatszerboltokban kaphatók. Szerezzünk be speciális fogselymet (superfloss) illetve fogköztisztító kefét. Keressük fel fogorvosunkat, aki megtanít ezek használatára.

(Forrás: Nedifitt.hu)
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: