DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
HIV/AIDS és fogak

A bőr- és nemibetegségek szájtünetei

Igen sok bőrbetegségnek vannak a szájnyálkahártyán kísérő jelenségei. Sokszor előfordul, hogy a szájban jelentkező tünetek megelőzik a bőrjelenségeket, ilyenkor a szakorvos által időben felállított diagnózis lehetővé teszi a korai kezelésbevételt.


A szájtünetekkel járó bőrbetegségek közül csupán két betegséget említünk.
A lichen ruber planus - a bőrön apró vörös papulákból álló "kiütésekkel" járó bőrbetegség - a szájnyálkahártyán apró, fehér, különféle alakzatban elhelyezkedő pontszerű kiemelkedésekből ("papulák") alakuló formában jelentkezik.

Hosszan tartó fennállása esetén a nyálkahártya elvékonyodik, sorvad, ami kedvező alapot adhat bizonyos, rákot megelőző elváltozások kifejlődéséhez.

Egy másfajta betegség, a pemphigus alapjelensége a hólyag, melynek megrepedése után fájdalmas hámfosztott területek maradnak vissza. A pemphigus a bőrön, de sokszor a szájban kezdődik, s a korai diagnózis lehetővé teszi ennek az igen súlyos késői tünetekkel és következményekkel járó betegségnek a kezelésbevételét.

A szexuális úton terjedő" betegségek közül régebben a szifilisz szájtüneteit tartották fontosnak.
Ma ezt súlyosságával, gyakoriságának fenyegető emelkedésével és végzetes kimenetelével messze felülmúlja korunk fenyegető réme: az AIDS. Mint ismeretes, az AIDS kifejlődését megelőzi egy hosszabb-rövidebb "vírushordozó" szakasz, amikor már a szervezetben van a HIV-vírus.

A HIV-vírus-fertőzés kezdeti szakasza tünetmentes, majd lassan, fokozatosan fejlődnek ki általános szervezeti tünetek (gyengeség, láz, nyirokcsomó-duzzanat), és az esetek egy részében szájtünetek is. Utóbbiak közül jellemző a fekélyes ínygyulladás, fogágygyulladás, a fertőzésekre való fokozott hajlam következtében herpeszvírus-, gomba okozta fertőzések, valamint a nyelv szélén, hullámos fehér kiemelkedések formájában megjelenő szőrös vagy hajas ("hairy") fehér elváltozás: a leukoplakia

(Forrás: InforMed)

 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: