DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
A stressz következménye

A fogcsikorgatás és a stresszes munka együtt jár

A fogcsikorgatás és a munkahelyi stressz összefüggésben áll egymással, állítják finn kutatók egy fogászati szaklapban megjelent tanulmányukban. Sőt, az idegileg megterhelő munkát végző hölgyek körében gyakoribb a fogak reszelése, mint férfi sorstársaiknál.A kutatók a finn közszolgálati rádió és televízió 1300 munkatársával - újságírókkal, menedzserekkel, technikusokkal, kutatókkal, adminisztrátorokkal - töltettek ki kérdőívet, melyen a fogcsikorgatás gyakoriságát és a munkahelyi stressz erősségét kellett ötfokú skálán megjelölniük.


Érdekesség, hogy a nők 26 százaléka állította, hogy szokta csikorgatni a fogát, míg a férfiaknak csupán 17 százaléka. A folyamatosan ezt csinálók aránya a nőknél 4, míg a férfiaknál 1 százalék. A felmérésből az is kiderül, hogy a stresszesebb munkát végzők körében munkakörtől és életkortól függetlenül gyakoribb a fogcsikorgatás.


Orvosok felhívják a figyelmet, hogy a fogak gyakori reszelése fogínyfájáshoz, a fogak meglazulásához, sőt töréshez is vezethet. Emellett gyakrabban is kell járni a fogorvoshoz, ami a pénztárcára is hatással van.

A fogcsikorgatóknak a legjobb tanács, hogy vezessék le másképp, például sportolással a munkában felgyülemlő feszültséget.

A kutatás a Community Dentistry and Oral Epidemiology című fogászati szaklapban jelent meg.A stressz és a fogínybetegségek kapcsolata

A szorongás és a stressz növelheti a fogínybetegségek kockázatát, tudható meg a Journal of Periodontology legújabb számából.

A szerzők az 1990 és 2006 között végezett vizsgálatok eredményeit tekintették át, és megállapították, hogy azok 57 százalékában szoros kapcsolatot fedeztek fel a stressz, a szorongás, a magányosság, a depresszió valamint a fogínybetegségek között, azok között, akik kerülik a stresszt,ritkább a fogínybetegség – mondja a tanulmány szerzője, Daiane Peruzzo.

A kutatók feltételezése szerint a kortizonnak, a stressz hormonnak lehet szerepe a fogíny és az állcsont károsodásában. A hormon elnyomhatja az immunrendszert is, ami elősegíti a szájüregben a baktériumok elszaporodását.

A szerzők azt is megjegyzik, hogy a stressz a szájápolás elhanyagolását is maga után vonhatja, a beteg például dohányzik, egészségtelenül táplálkozik, nem mos rendesen fogat, nem ápolja a fogínyét, és nem jár rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre.


(Forrás: InforMed és jobpilot.hu)


 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: