Kezdőoldal arrow Terhesség és fogak
2018.04.21 [07:35]
DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
Terhesség és fogak

Fog- és szájápolás a terhesség idején, ínygyulladás, rossz lehelet

Az áldott állapot a legtöbb édesanya esetében az örömteli várakozás izgalmas ideje. Ugyanakkor együtt járhat bizonyos nem várt tényezőkkel a szájüreg fizikális állapotában. Cikkünkben a terhesség idején történő fog- és szájápolással foglalkozunk.„Nyolchetes terhes vagyok. Az ínyem annyira beduzzadt és fájdalmas, hogy az étkezés szinte élvezhetetlenné vált számomra. Olvastam, hogy a terhesség alatt kialakulhatnak különféle fogászati problémák. Tudni szeretném, hogy ez a probléma megszűnik-e a terhességem későbbi fázisában?”


Sok ilyen és ehhez hasonló kérdéssel találkozhat a fogorvos kismamák esetében. Rendkívül sok a téves elképzelés a terheskori fog- és szájhigiénével kapcsolatban. Ilyen „hitrege” az is, miszerint minden terhesség egy-egy fog elvesztésével jár.Manapság már igen túlhaladott az a nézet, hogy a kismamák az ilyen szállóigékre alapozva elhanyagolják fogaik rendszeres ápolását és ellenőriztetését. A népszerű közhiedelemmel ellentétben a kálcium nem oldódik ki az anya fogaiból a magzat javára, tehát a terhesség nem okolható a szuvas fogakért.
A tejfogak megfelelő fejlődéséhez azonban elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalcium, foszfor, fehérje, vas és bizonyos vitaminok, mint A, C és D jelenléte az anya által bevitt tápanyagokban. Ugyanakkor a cukor bevitelét mind az anya, mind a magzat érdekében minimálisra kell csökkenteni.


Kutatások igazolták, hogy a baktériumok mennyisége megváltozik az ínybarázda mentén, és ezzel egyidejűleg az immunrendszer válasza is más a kialakult lepedékre a terhesség idején. Ezek a változások ma is a fogászati kutatások szerves részét képezik.Szájüregi elváltozások és problémák


Terhességi ínygyulladás (gingivitis)

Bizonyos nemi hormonok, így az ösztrogén és a progeszteron szintjének megváltozása az íny ereiben fokozott vérátáramlást eredményez, amely az ínyen illetve a fogon jelenlévő lepedék esetén fokozott immunreakcióban nyilvánul meg. Fontos tehát tudnunk, hogy nem a magasabb hormonszint a probléma okozója, hanem a lepedék. A gingivitis a terhesség második és harmadik trimeszterében a leggyakoribb, legsúlyosabb a nyolcadik hónapban, majd a kilencedik hónap során lassan visszahúzódik. Duzzadt, vörös, vérzékeny ínnyel azonban gyakran találkozunk a terhesség teljes időszaka alatt. Az egészséges íny feszes, rózsaszín és nem vérzékeny.

Az otthoni és a professzionális (fogorvos vagy higiénikus által) tisztítás rendkívül fontos a terhesség egész ideje alatt, különösen amikor az amúgy is duzzadt íny megnehezíti a fogmosást. Minden étkezés után és különösen lefekvés előtt fontos a lepedék eltávolítása fogmosással, és napi egyszeri fogselyem használattal. Használjunk puha, lekerekített sörtéjű fogkefét, amelynek a mérete és az alakja lehetővé teszi, mind a rágási, mind a nyelv felőli, mind az orca felőli felszínek tisztítását. A fogmosás legalább 3 percig tartson! A fogorvosunkat vagy a higiénikusunkat rendszeresen keressük fel, mivel ez a szükséges kezelésen kívül egy rendkívül jó alakalom, hogy leellenőriztessük a szájápolásunk effektivitását. Ilyenkor fontos, hogy az orvos az első alkalommal tudomást szerezzen a terhességről.

Lehetséges, hogy bizonyos esetekben az ínygyulladás fenntartásában az íny alatt megbújó fogkő játszik szerepet, amelynek az eltávolítását csak a rendelőben tudják elvégezni. Mivel az első trimeszterben nem ajánlatos semmiféle elektromos készülékkel fogászati beavatkozást végezni, az ilyen kezeléseknek lehetőleg a második trimeszterben kell történniük.

Jó, ha tudjuk, hogy a megfelelő szájhigiéne fenntartásával a terhességi ínygyulladás, sőt a fogszuvasodás is elkerülhető.


Terhességi „daganat”

A gyulladás miatt megduzzadt íny felszínén kialakulhat az ún. terhességi granuloma. Ez a „daganat” természetesen nem rosszindulatú, és a legtöbb esetben visszafejlődik beavatkozás nélkül. Ha a daganat zavarja a beszédet vagy a nyelést, vagy egyéb kellemetlenséget okoz, akkor azonban fel kell keresni a fogorvosunkat, aki eltávolítja azt.


Fogszuvasodás megelőzése

Terhes asszonyok sok esetben szokatlanul egészségtelenül étkeznek. Savanyú ételek, fagylalt, édességek stb. fogszuvasodást okozhatnak, ha étkezés után nincsenek eltávolítva időben a fog felszínéről. Sóvárgásunkat próbáljuk a regulárisan is fogyasztott ételekre irányítani, ahelyett, hogy folyamatosan nassolnánk. Az egészséges étkezés, amely B12 vitamint is (húsfélék, hal, könnyen emészthető rostdús ételek), C vitamint is tartalmaz, elősegíti a szájüreg egészségét. Az ételek által bevitt kálcium a növekvő csontok számára is fontos. Téves elképzelés az, hogy a szoptató anyák tejében lévő kalcium a fogakból származik. Maga a terhességi ínygyulladás, a nassolás, a rossz szájhigiéne a legfontosabb okai a terhesség alatt és után megnövekvő szuvas fogak számának. A szuvas fogakat -lehetőleg a terhesség második trimeszterében- töméssel el kell ellátni, és természetesen itt is meg kell említenünk az alapos fogmosás fontosságát.Röntgen felvételek, érzéstelenítés és gyógyszerek

A ma használatos fogászati röntgen gépekről érdemes tudni, hogy az általuk kibocsájtott sugárdózis olyan minimális, és annyira kis területre koncentrált, hogy egy 10 perces napozás során az ember nagyobb dózisban részesül. Ugyanakkor mégis általánosan elfogadott szabály, hogy röntgen felvételt csak akkor szabad készíteni kismamák fogairól, ha az illető elsősegélynyújtásra szorul, de ilyen esetnek minősül pl. a fogfájás. Ilyen esetben mindenképpen tökéletes ellátásra van szükség, mivel a fogfájást okozó gyulladás a szervezet más részeiben is elváltozást okozhat, akár a terhességben is komplikációt idézhet elő.

A helyi érzéstelenítő szerek nem károsítják a magzatot, viszont altatást igénylő beavatkozásokat nem ajánlatos végezni. Bizonyos fájdalomcsillapító, nyugtató szerek, egyes antibiotikumok magzatkárosítók lehetnek, tehát, minden olyan fogászati kezelést a terhesség utánra kell halasztani, amely nem elsősegélynyújtás (fogfájás, ínygyulladás, szuvas fogak ellátása) jellegű. Tehát ne kezdjünk bele fogpótlások készíttetésébe, fogfehérítésbe, fogkozmetikai restaurációkba terhesség idején. Ha mégis szükséges valamilyen gyógyszer, szigorúan alkalmazkodni kell az orvos előírásaihoz, mert ő tudja, hogy adott esetben mi az ami nem káros sem a magzatra, sem az anyára.Dr. Márton Krisztina
egyetemi adjunktus
Semmelweis Egyetem, Fogpótlástani Klinika

(Forrás: Élet és Család)

 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: