DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
Plakkfestő tabletták

A fogbetegségek nagy részét a fogkara lerakódó lepedék (plakk) okozza. Röviddel a legalaposabb fogtisztítás után is egy vékony, átlátszó réteg jön létre a fogak felszínén, mely a nyál alkotórészeiből áll. Látni nem látjuk ezt a réteget (pellikula), mégis kiválóan alkalmas arra, hogy baktériumok tapadjanak hozzá és ezáltal a fog felületére.

Ezek a baktériumok azonnal szaporodni kezdenek, és előbb láthatatlan, később már látható rétegeket képeznek a felületen úgy, hogy a sejtek közötti területeket speciális összetételű anyag - cukortartalmú fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok, a baktériumok anyagcseretermékei és elhalt baktériumok töltik ki. Ez a lepedék lassan alakul ki, és az órák múlásával a benne élő baktériumok típusai változnak, egyre több lesz a kórokozó baktérium, melyek szuvasodást és ínygyulladást okoznak.


A lepedék nem öblíthető le, mert a baktériumok erősen kapaszkodnak a fogfelszínhez. A plakk eltávolításához ezért tisztítóeszközök kellenek, melyekkel ledörzsölhetjük a fogról.
A lepedék sárgásfehér színe hasonlít a fog színére, ezért nem látható elég tisztán szabad szemmel. A fogakon képződő lepedék feltérképezéséhez ún. lepedékfestő tablettákat, oldatokat használunk, melyek pirosra, lilára, sárgára festik ezt az erősen tapadó réteget.


A lepedékfestés segíthet ellenőrizni fogtisztítási technikánk hatékonyságát. Kivitelezése igen egyszerű: mossunk fogat a szokásos módon, a szokásos ideig. Ezután rágjunk el egy lepedékfestő tablettát úgy, hogy lehetőleg a teljes fogfelszínhez eljusson, majd öblítés után tükör előtt figyeljük meg, mely fogainkon és azokon hol alakult ki elszíneződés. Ezt a műveletet segíti, ha van kicsi fogászati tükrünk, mellyel a szájüreg felőli felszíneket is ellenőrizni tudjuk. Csak a fogakat figyeljük, mert a nyálkahártya mindenképp festődik. Érdemes ezt a festést emiatt este végezni! Ha a fogainkon elszíneződést látunk, újra mossuk meg a fogakat mindaddig, míg a teljes felszínről száműzzük a színeket. Néhány alkalom elég ahhoz, hogy feltérképezzük és egyúttal megszüntessük szájhigiénés hiányosságainkat.
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: