DR. IMMUN termékek
Kezdőoldal
DR. IMMUN Szájvíz
Szájápolás Tudástár
Anatómiai ismeretek
A fogászat története
A helyes szájhigiénia
Fog- és Szájbetegségek
Fogászati kezelések
Terhesség és fogak
Gyermekek fogazata
Betegségek és fog
Életmód és a fog
Hajhullás és fogászati góc
Hormonális változások és fogak

Életünk során a nemi hormonok változásai a szájban is tüneteket okozhatnak. Minél elhanyagoltabb a száj, minél alacsonyabb fokú a szájhigiéné, a tünetek annál kifejezettebbek; ebből következik, hogy gondos szájápolással kifejlődésük megelőzhető.

A nemi érés során, annak beálltával alakul ki a fiatalkorúaknál a serdülőkori (pubertáskori) ínygyulladás, mely a megfelelő szájhigiéné, a lepedék, a fogkő eltávolítása után elmúlik.

A terhesség olyan élettani állapot, amelynek során a szájban is bizonyos változások jelentkezhetnek. A néphit, mely szerint "minden gyermek az anyának egy fogába kerül" - nem igaz, mert bebizonyosodott, hogy a fejlődő magzat nem tud elvonni az anya fogának keményszöveteiből ásványi anyagokat.

A fogszuvasodás nem gyakoribb a terhesség alatt, feltéve, ha az anya nem változtatja meg rossz irányban étrendjét, nem fogyaszt több cukrot, és nem hanyagolja el a fogorvoshoz járást.

A legtöbb terhes nőnél kialakul a terhességi ínygyulladás képe. Ez alatt értjük a terhességgel kapcsolatban keletkező, vagy a terhesség ideje alatt lényegesen súlyosbodó ínygyulladást, amely az ínyszél duzzadásában, gyulladásában, esetleg vérzésében nyilvánulhat meg. Fokozott lepedék- és fogkőképződéssel jár, súlyosabb formájában zavarhatja a rágást


Oka a hormonális okok mellett elsősorban helyi: a hiányos szájápolás, a lepedék, a fogkő elősegíti kifejlődését, tehát kezelésében a szájhigiéné helyreállítása és fenntartása elsőrendű, valamint fontos a megfelelő táplálkozás: a pépes ételek kerülése. A terhességi ínygyulladás ezeknek a rendszabályoknak a betartásával legkésőbb a szoptatási periódus befejezésével elmúlik.

Ínygyulladás alakulhat ki a fogamzásgátlók tartós szedése esetén is; karbantartása hasonlóképpen a megfelelő szájhigiéné, a lepedék- és fogkő-eltávolítás segítségével érhető el.

A klimax alatt és után is jelentkezhetnek a szájban panaszok, sok kellemetlenséget okozhat például a nyelvégés, amelyről a későbbiek során lesz szó.

(Forrás: InforMed)
 
Egyéb információk
Nagyker. partnerek
Munkatársakat keresünk!
Bannercsere
Link regisztráció
Szótár
Vásárlói vélemények
Hajhullás ellen
Advertisment:
Tyúkszem, szemölcs
Advertisment:
DR. IMMUN hajkúra
Advertisment: